Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie przepisy:
Dwukolorowa herbata
Quiche serowy
Kartoflanka przecierana
więcej...
Przegląd kuchni świata w każdym domu


Proponujemy w naszym nowym cyklu:
Omlety
Zupy
a na Wielkanoc:
Jajka faszerowane
Indyk pieczony

     Pachnący, aromatyczny i szybko smażący się omlet może uratować gospodynie w niejednej trudnej sytuacji, gdy prędko trzeba coś zaimprowizować, by nakarmić swych najbliższych lub podjąć niespodziewanych gości.
     Wykwintne i wyrafinowane w smaku omlety nie zdobyły należnego uznania na naszych stołach. I chociaż można je przyrządzać w tysiącach odmian, mało wykazujemy inwencji w tej dziedzinie.
     Przyłączmy się zatem do rzeszy smakoszów, którzy potrafili docenić wyjątkowe walory tego prostego i wybornego w smaku dania.



     Omlet podstawowy

     Jaja wbić do miseczki, odrobinę posolić i dokładnie ubić trzepaczką (można dodać trochę mleka). Wylać na rozgrzane na patelni masło i smażyć poruszając patelnią.



     Omlet z pieczarkami

     Umyte drobno posiekane pieczarki udusić na maśle, doprawić pieprzem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej oraz szczyptą mąki, pod koniec duszenia dodać śmietany. Masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.
     Gorące pieczarki przełożyć na omlet i chwilkę zapiekać razem pod przykryciem.
     Podawać z sałatą, całość posypać natką pietruszki.



     Omlet baskijski

     Drobno pokrojony czosnek, czerwoną paprykę, szynkę i pikantną kiełbasę (np. peperoni) podsmażyć lekko na oliwie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wyłożyć na smażący się omlet, tak aby pokryć całe jajka.



     Aby udekorować nasz omlet, przyrządzać możemy różne masy o najbardziej wyszukanych smakach. Omlet z dodatkami przyprawionymi aromatycznymi ziołami, dodatkiem świeżych warzyw, wędlin, żółtego startego sera - zawsze wygląda i smakuje wybornie. Inwencja należy do nas, np.:

     Farsz z bakłażanów - Zmieszać 1 szklankę pokrojonych bakłażanów, 1 łyżkę oleju, 1/2 łyżeczki posiekanej trybuli, doprawić solą i pieprzem.
     Farsz z białego drobiu - 1 szklankę pokrojonego w kostkę drobiu, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki curry, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
     Farsz z porów - 3/4 szklanki porów drobno pokrojonych, 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki bazylii zmieszać i doprawić solą i pieprzem.
     Farsz z łososia i krewetek - 1/2 wędzonego łososia pokrojonego w paski, 1/2 szklanki małych krewetek, 1 łyżkę masła, 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.


Magda Żuławnik


...ciąg dalszy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved