Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie przepisy:
Dwukolorowa herbata
Quiche serowy
Kartoflanka przecierana
więcej...
Kapusta z grochem

     Zbliżają się święta i powoli zaczynam zastanawiać się, co przygotować w tym roku do jedzenia. Interesują mnie potrawy regionalne i staropolskie, wypróbowałam już kutię, kluski z makiem, łazanki z grzybami i parę innych. Dziś postanowiłam ugotować kapustę z grochem. Wprawdzie to jeszcze nie na święta, ale zdobędę tymczasem doświadczenie i wypróbuję przepis.
     Najpierw suchy groch zalewam wodą, żeby zmiękł. Siekam cebulę w drobną kostkę, bo lubię mieć wszystkie produkty wcześniej przygotowane - wtedy praca idzie mi szybko i sprawnie. Tymczasem zajmuję się kapustą: jest trochę kwaśna, więc płuczę ją w dużej ilości ciepłej wody i dokładnie odciskam. Próbuję. Kiedy już jest dobra, kroję, wrzucam do garnka, zalewam wodą i stawiam na małym ogniu, żeby się ugotowała. Groch pewnie już się wymoczył, więc przy okazji też stawiam go na ogniu, lekko posoliwszy. Teraz niech się pogotują, ja mam tymczasem do przeczytania świetną książkę.
     Wszystko kiedyś się kończy, więc wreszcie kapusta i groch są już miękkie. Teraz już niedużo pracy przede mną. Groch miksuję i wrzucam do kapusty. Szybko zesmażam cebulkę i też dodaję do garnka. Solę, przyprawiam, mieszam i przez chwilę jeszcze gotuję. W zasadzie potrawa jest już gotowa. Ponieważ jednak przepis zaleca jeść ją następnego dnia (dla wydobycia pełniejszego smaku), odstawiam w chłodne miejsce. Jutro doprawię jeszcze do smaku - według przepisu.
     Nie mogę się jednak powstrzymać, żeby jej nie spróbować. No, cóż, smak dość nietypowy. Na pewno nie każdemu zasmakuje, ale ja włączę ją do wigilijnego menu.



     Przepis na kapustę z grochem

0,75 kg kiszonej kapusty
0,75 szklanki łuskanego grochu
6 łyżek masła lub oleju
1 obrana cebula drobno posiekana
sól i świeżo zmielony pieprz

     Groch wypłukać, zalać gotującą wodą, odstawić na godzinę. Przelać do garnka, w razie potrzeby dolać wody (powinno być tyle wody, aby przykryła groch), gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zestawić, przetrzeć przez sito. Kapustę spróbować, gdyby była za kwaśna, wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, posiekać nożem, zalać 1/2 litra wrzącej wody, gotować na małym ogniu do miękkości. Wymieszać gorącą kapustę z przetartym grochem. Cebulę smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Mocno podgrzać na średnim ogniu, często mieszając (potrawa łatwo się przypala). Doprawić solą i pieprzem. Podawać do smażonej ryby.


barbara@linia.pl



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved