Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie przepisy:
Dwukolorowa herbata
Quiche serowy
Kartoflanka przecierana
więcej...
Przegląd kuchni świata w każdym domu


Proponujemy w naszym nowym cyklu:
Omlety
Zupy
a na Wielkanoc:
Jajka faszerowane
Indyk pieczony

     Kuchnia jest podobno najprostszym sposobem kontaktu z otoczeniem, najprostszym sposobem poznawania świata. Różnice w rodzajach potraw i sposobie ich przyrządzania w poszczególnych krajach świata są spowodowane różnicami klimatycznymi.
     W krajach północnych jada się obficiej i tłuściej, w krajach południowych jedzenie jest bardziej urozmaicone i przyprawione ostrzej.
     Francja ze względu na swoje położenie geograficzne była zawsze "po drodze" wszystkim obcym wpływom, które kształtowały kuchnie narodowe.
     Spośród wielu przepisów kuchni francuskiej wybierzmy te, które przy odrobinie dobrej woli nie sprawią wielkich trudności w ich przyrządzaniu.
     Zupy wymagają starannego przygotowania i licznych aromatycznych przypraw. Podaje je się z chlebem przysmażonym na patelni lub grzankami.



     Zupa rybna

     Składa się na nią kilka gatunków ryb morskich, które my możemy sobie dowolnie komponować.
     Ryby trzeba oczyścić i pokrajać w dzwonka, obficie skropić cytryna. Mule (z puszki) dokładnie umyć i połączyć z rybą.
     Cebule i pomidory pokroić w ćwiartki, uprzednio usunąwszy z pomidorów nasiona i skórkę. Całość połączyć w dość dużym garnku zalewając O,5 l białego wytrawnego wina, taką samą ilością oliwy (lub oleju) i dopełnić wodą. Pamiętajmy o dodaniu przypraw: sól, kolorowy pieprz (ziarna), liść laurowy, kilka goździków, skórka pomarańczowa, szczypta szafranu, pęczek pietruszki.
     Gotować 40 minut na ostrym ogniu. Podawać z grzankami z masłem czosnkowym.



     Zupa cebulowa

     Cebule pokroić drobno i przesmażyć na maśle na ciemnozłoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, dodać sól, pieprz i około 0,5 l wody.
     Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Dodać śmietanę, rozlać na porcje do kamiennych filiżanek, na wierzch ułożyć grzanki, posypać startym żółtym serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.



     Masło czosnkowe

     Miękkie masło (ok. 10 dag) utrzeć z 3-4 ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku, dodać odrobinę soli, białego pieprzu, oregano, bazylii lub ziół prowansalskich. Dokładnie połączyć składniki. Przed wykorzystaniem umieścić w lodówce na około 10-30 minut.



     Smacznego

Magda Żuławnik


...ciąg dalszy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved