Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie przepisy:
Dwukolorowa herbata
Quiche serowy
Kartoflanka przecierana
więcej...
Przegląd kuchni świata w każdym domu


Proponujemy w naszym nowym cyklu:
Omlety
Zupy
a na Wielkanoc:
Jajka faszerowane
Indyk pieczony

     Tradycyjna Wielkanoc to nie tylko świąteczny nastrój, ale również typowo polskie potrawy. Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim ze stołem zastawionym przysmakami. Nie może na nim zabraknąć: pasztetu, białej kiełbasy, żurku, pachnącego pieczonego mięsa i oczywiście jajek. Oto kilka przepisów, które ułatwią nam przebrnięcie przez świąteczne gotowanie.



     Jajka faszerowane - przepis podstawowy

     Ugotowane na twardo jaja przeciąć, wraz ze skorupkami, podłużnie na pół. Ostrożnie wyjąć z nich białko i żółtko, które potem należy utrzeć lub bardzo drobno pokroić. Jest to masa podstawowa.
     Farsz estragonowy - masę podstawową wymieszać z 2 łyżkami majonezu, 1 ząbkiem posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki estragonu.
     Farsz koktajlowy - masę zmieszać z 4 łyżeczkami majonezu, 2 sosu chili, 1/2 łyżeczki chrzanu.
     Farsz musztardowy - do masy dodać 3 łyżeczki majonezu, 2 musztardy, 1 łyżeczkę posiekanej czerwonej cebuli.
     Farsz zwykły - do masy podstawowej dodajemy 1 łyżeczkę majonezu, 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku.
     Farsz wielkanocny - masę wymieszać z 5 łyżeczkami podsmażonych wcześniej na maśle z cebulką pieczarek, 3 łyżeczki szczypiorku.
     Farsz anchois - do masy dodać pokrojone drobno: anchois, oliwki(3), 1 łyżeczkę masła.
     Farsz krewetkowy - 5 łyżeczek majonezu, 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki drobno pokrojonych krewetek.



     Powyższe proporcje wykorzystujemy do 4 jaj ugotowanych na twardo. Pamiętajmy o przyprawach. Możemy używać soli, pieprzu, papryki słodkiej lub ostrej, ziół i tego, co nam podpowie smak. Farsz delikatnie wkładamy do uprzednio przepołowionych skorupek. Jajka można w ten sposób podawać na zimno i na ciepło, zapieczone w piekarniku, mikrofalówce lub podsmażyć na patelni.
     Jeśli wybierzemy wariant na ciepło - posypmy wierzch odrobiną tartej bułki. Czas zapiekania to mniej więcej 10-15 minut. Jajka w wariancie "na zimno" warto udekorować listkami natki, estragonu, bądź innych świeżych ziół, które będziemy miały pod ręką.
     Warto również wiedzieć, że przygotowanie tego przysmaku nie zajmie nam dużo czasu - jest mało pracochłonne.


Magda Żuławnik


...ciąg dalszy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved