Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie przepisy:
Dwukolorowa herbata
Quiche serowy
Kartoflanka przecierana
więcej...
Przegląd kuchni świata w każdym domu


Proponujemy w naszym nowym cyklu:
Omlety
Zupy
a na Wielkanoc:
Jajka faszerowane
Indyk pieczony

     Obok tradycyjnych dań na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również mięsnych niespodzianek. Do takich mogą należeć: cielęcina w ziołach, pieczeń cielęca z jajkami, czy indyk faszerowany, który coraz częściej gości na naszych stołach.



     Indyk pieczony - przepis podstawowy (dla wagi 4-5 kg)

     Indyka natrzeć solą (dobrze zrobić to w przeddzień pieczenia) i odstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160-170 stopni. Brytfannę wyłożyć folią aluminiową i plasterkami słoniny, włożyć do niej indyka. Na wierzch ułożyć kilka plastrów boczku. Ponownie oprószyć solą, dodać inne przyprawy np.: pieprz, paprykę, zioła.
     Naszą chlubą będzie indyk faszerowany.
     Farsz podstawowy to: 90 dag mięsa mieszanego (pokrojone w kostkę wołowe, wieprzowe, wątróbka, cielęcina - wybór zależy od nas), 3 posiekane duże cebule, 4 namoczone i odciśnięte bułki (lub 1 szklanka ugotowanego ryżu), 1 szklankę selera mieszamy i podsmażamy na maśle ok. 15-20 minut. Farsz wsadzamy do indyka i pieczemy jak w przepisie podstawowym.
     Aby uwydatnić smak i aromat tego wspaniałego dania, możemy dodać do farszu kilka składników, które wydatnie poprawią i urozmaicą jego walory smakowe.
     Farsz włoski - orzechy włoskie, migdały, kolorowy ryż, posiekane migdały, bazylia.
     Farsz południowy - posiekana natka pietruszki, kolorowa słodka papryka pokrojona w paski, orzeszki nerkowca lub pinii, czosnek, rzepa.
     Farsz marynowany - marynowany czosnek, marynowana biała cebulka, ogórki konserwowe, jaja na twardo, posiekana natka, wędzony boczek.
     Farsz żurawinowy - żurawina, czarna i czerwona porzeczka, suszone gruszki i jabłka, ryż dziki.
     Farsz warzywny - ziemniaki, marchew, seler (lepszy naciowy), por, biała cebula.
     Farsz włoski mięsny - mielona wołowina, groszek, kukurydza, czerwona cebula, ugotowane tortellini.
     Farsz staropolski - ziemniaki, przyprawa ziołowa, szynka, boczek, pomidory.
     Farsz serowy - odciśnięta z mleka bułka, szalotki lub dymka, czerwona cebula, grubo starty twardy ostry ser (np. parmezan lub cheddar).
     Farsz polski - zioła, wątróbka z indyka, cielęcina, masło, biała cebula, natka pietruszki. Po obsmażeniu półproduktów zmielić w maszynce razem z odciśniętą z wody bułką.



     Przypominam, że czas pieczenia indyka to mniej więcej 25-30 minut na każde 45 dag wagi. W przypadku naszego indyka będzie to ok. 4,5 do 5 godzin.
     Farsz, którego użyjemy do drobiu wagi ok. 4-5 kg, powinien ważyć ok. 2 kg.


Magda Żuławnik



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved