Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia

Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie przepisy:
Obiad antystresowy
Przepis na spaghetti
Deser orzechowy

więcej...
Naleśniki

     Dzisiaj wpadła Marzenka. Dobrze, że właśnie smażyłam naleśniki, bo Marzena przyszła prosto z pracy i była bardzo głodna. W dodatku miała nam do opowiedzenia różne historie miłosne, a wiecie, że to bardzo wyczerpuje. Marzena znalazła w nas wdzięcznych słuchaczy, bo przecież usta mieliśmy zapchane naleśnikami. Jak ona poradziła sobie jednocześnie z mówieniem i jedzeniem - doprawdy nie wiem. Grunt, że wszyscy byli zadowoleni.
     No, właśnie, te naleśniczki to taka towarzyska potrawa: każdego można obarczyć jakimś zajęciem. Gdy ja miksowałam w misce jajka, mleko, mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mój luby przygotowywał serek, tzn. mieszał go z cukrem, śmietaną i cynamonem.
     Gdy ja miksowałam breję zawzięcie - On rozstawiał talerzyki. Gdy ja zaczynałam smażyć - On mył mikser. Wreszcie, gdy ja rozpędziłam się ze smażeniem - On zaczynał konsumpcję. Musiał przerwać i otworzyć drzwi Marzenie. Marzena też dostała przydział czynności, czyli zrobiła herbatkę. Teraz wszyscy mogliśmy zacząć bezkarnie się objadać i słuchać sensacji.
     Miłą atmosferę wieczoru mąciła tylko wizja tych tłustych talerzyków i patelni...
     Ale z tym też sobie poradziliśmy.

PA, PA!

Naleśnikowe wariacje

     Wystarczy kilka chwil uwagi, żeby, zamiast zwykłych, gumowatych naleśników, mieć wspaniałe, pulchne, biszkoptowe. Diabeł tkwi w szczegółach: najpierw musimy dobrze ubić same białka, dodać cukier, potem żółtka i dopiero dodawać spokojnie resztę składników.
     Między mną a moim Mężczyzną trwa spór o to, które naleśniki są smaczniejsze: te grube czy te cienkie. Ja obstaję za grubymi. A za takimi z cynamonem w środku to po prostu przepadam. Jak ktoś nie lubi cynamonu, to można dodać kilka kropli olejku pomarańczowego albo rum i rodzynki. A w ogóle naleśniki to nie muszą być takie nudne naleśniki z serem białym, tylko można je podać z jogurtem owocowym, świeżymi owocami, bitą śmietaną, miodem, kremem czekoladowym, jabłkami uprażonymi jak na szarlotkę. Oj, chyba się trochę rozmarzyłam!



     Przepis na naleśniki

2-3 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 paczka cukru wanilinowego
troszkę proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia

     Jajeczka wbijamy do miseczki, wyrzucamy skorupeczki, miksujemy, dodajemy cukier, sól, proszek, dolewamy trochę mleczka, wsypujemy trochę mąki, ciągle miksujemy, aż wyczerpiemy wszystkie składniki i uzyskamy zadowalającą nas, płynną konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste - dolewamy mleka (lub wody, jeśli mleka zabrakło), jeśli zbyt rzadkie - dosypujemy mąki. Proste. Można jeszcze dodać trochę oleju do ciasta - podobno lepiej się wtedy smaży.
     A teraz to już tylko patelnia i jazda!


klaudia.zak@linia.pl



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe S.C. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved