Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie przepisy:
Naleśniczki meksykańskie
Sałatka ziemniaczana
Naleśniki
więcej...
Kartoflanka przecierana

     Jednak łączenie pracy, nawet na ćwierć etatu ze studiami dziennymi bywa czasem trudne. Dlatego dzisiaj muszę zastąpić w kuchni autorkę naszych cotygodniowych przepisów.
     Spodziewam się, że wróci późno i porządnie przemarznięta, wymyśliłam więc, że przyrządzę jej gęstą, rozgrzewającą zupę według przepisu mojej babci. Przyrządzenie takiej zupy nie jest trudne. Szybko obieram włoszczyznę i kroję w niezbyt drobne kawałki, takie, żeby niezbyt długo się gotowały. Wrzucam to do garnka, zalewam wodą, dorzucam listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, łyżkę masła, solę. Teraz warzywa będą się gotować, a ja w międzyczasie obieram ziemniaki. Pokroić je w niezbyt drobną kostkę to już tylko chwila, ale na razie nie wrzucam ich jeszcze do zupy.
     Zupę przecieraną można zjeść z groszkiem ptysiowym, z chlebem, lub innymi dowolnymi dodatkami, ale ja wymyśliłam zupę z tradycyjnymi grzankami. Biorę więc bułkę paryską i kroję w kostkę. Teraz rozgrzewam na patelni łyżkę margaryny, wrzucam pokrojone kawałki i bułki i, cały czas mieszając, rumienię je równomiernie ze wszystkich stron na niewielkim ogniu.
     Przy takiej zupie człowiek ma nawet czas odpocząć. Dopóki włoszczyzna nie będzie ugotowana, nie mam nic więcej do roboty. Kiedy jednak jest już prawie gotowa, wrzucam ziemniaki i gotuję jeszcze kwadrans.
     No i pozostało mi już tylko wykończenie zupy. Najpierw trochę zabawy: pracowicie wyjmuję ziarenka ziela angielskiego i listek. Potem wszystko dokładnie miksuję (moja babcia przecierała to przez sitko, ale od czego mamy technikę w kuchni?), dolewam szklankę mleka, jeszcze raz zagotowuję i zupa gotowa. Podam na gorąco z rumianymi grzankami - taka gęsta zupa doskonale rozgrzewa zmarzniętych domowników.



     Przepis na kartoflankę przecieraną

Zupa:
60 dag ziemniaków
1 włoszczyzna
1–2 łyżki masła
8–10 ziaren ziela angielskiego
2–3 listki laurowe
sól
1 szklanka mleka

     Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Włoszczyznę obrać, marchewkę i por pokroić w grube plastry lub w kawałki długości 2–3 cm. Seler, pietruszkę, marchewkę, por, listki laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby jeszcze zmieściły się ziemniaki, posolić, dodać masło, gotować aż do miękkości jarzyn. Zupa powinna być dość gęsta, ale jeśli ktoś lubi, można dolać więcej wody. Około 15–20 minut przed końcem gotowania wrzucić ziemniaki. Kiedy jarzyny są już bardzo miękkie, zestawić z ognia, wyjąć listki bobkowe i ziele angielskie, seler, pietruszkę, resztę przetrzeć prze sito lub zmiksować. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz, ewentualnie dosolić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
     Jeśli ktoś lubi, można nie wyjmować pietruszki i selera – wówczas należy je przed gotowaniem również pokroić na kawałki – ale wtedy zupa nie będzie tak delikatna. Można również zaprawić zupę śmietaną zamiast mlekiem.

Grzanki:
1 bułka paryska
1-2 łyżki margaryny

     Bułkę pokroić w kostkę wielkości ok. 1,5 cm Są dwie metody przyrządzania grzanek. Pierwsza polega na wysypaniu kostek bułki na lekko natłuszczoną blachę zapiekanie w piekarniku aż do zrumienienia grzanek.
     Druga metoda zaleca rozgrzać na patelni margarynę, wrzucić pokrojoną bułkę i smażyć, często mieszając, na niezbyt silnym ogniu aż do ładnego zrumienienia.
     Grzanki można przyrządzić wcześniej i podawać na zimno.


barbara@linia.pl



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe S.C. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved