Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie przepisy:
Kartoflanka przecierana
Naleśniczki meksykańskie
Sałatka ziemniaczana
więcej...
Quiche serowy

     Tak właściwie to powinnam uważać na ciężkostrawne potrawy, bo moja wątroba nie najlepiej pracuje, ale co to by było za życie bez dobrego jedzonka.
     Dlatego od czasu do czasu tworzę w kuchni takie bomby kaloryczne jak quiche serowy. Jest to bardzo dobre wyjście, gdy spodziewamy się gości: można to przygotować przed ich przyjściem, jest co dzielić, a przy okazji robi się superwrażenie.
     Chociaż potrawa wygląda na bardzo skomplikowaną, robi się ją całkiem prosto.
     Składa się to coś, ogólnie rzecz biorąc, z ciasta i nadzienia, więc najpierw można ruszyć do robienia ciasta. Na stolnicę rzucamy 2 szklanki mąki i kostkę margaryny, dodajemy troszkę soli i siekamy, aż się to połączy. Jeśli ciasto jest zbyt tłuste, po prostu dosypujemy jeszcze mąkę. Dodanie proszku do pieczenia nie jest konieczne. Ciasto gotowe. Teraz trzeba wysmarować tortownicę tłuszczem i wysypać ją tartą bułką. Dodam, że lepiej używać tortownicy o większej średnicy. O.K., ciasto i tortownicę mamy, więc ją wylepiamy. Kładziemy warstwę ciasta na spód i koniecznie na boki, żeby było w co wlać nadzienie.
     A nadzienie jest niespodziewanie proste: ścieramy na grubych oczkach tarki 40 dag sera żółtego (może być kilka gatunków), dodajemy do tego szklankę mleka i szklankę śmietany, wbijamy ze dwa jajka i mieszamy. Najważniejsza sprawa to przyprawy: pieprz, troszeczkę słodkiej papryki, odrobina curry lub kurkumy i dużo mielonej gałki muszkatołowej.
     Nadzienie wlewamy do ciasta, wrzucamy to do pieca (180° C) i idziemy zrobić się na bóstwo, bo przecież zaraz przyjdą goście.
     Zapewniam was, że goście, nawet ci, którzy są na diecie niskokalorycznej i po godz. 16 nie biorą nic do ust, rzucają się na quiche z zachłannością, jaką się rzadko spotyka. Byłam świadkiem, jak dziewczyna, która liczy kalorie, sama kroiła sobie kolejne porcje tego cuda, jednocześnie sięgając po kolejny kieliszek wina.
     No właśnie, chciałam dodać, że quiche wspaniale smakuje z białym winem wytrawnym. Pamiętajcie jednak, że 1 butelka to stanowczo za mało.



     Przepis na quiche serowy

Ciasto:
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
troszkę soli
kilka łyżek wody

     Margarynę i mąkę siekamy na stolnicy szerokim nożem, dodajemy sól i wodę i szybko zagniatamy rękoma w jedną bryłę. Jeśli ciasto jest zbyt tłuste, dodajemy mąki. Tak przygotowane ciasto kroimy w plastry i układamy w wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy na spodzie i po bokach.

Nadzienie:
40 dkg żółtego sera
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany
2-3 jajka
przyprawy: pieprz, słodka papryka, curry lub kurkuma, mielona gałka muszkatołowa

     Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie mieszamy go z mlekiem i śmietaną, po czym wbijamy tu jajka. Na końcu dodajemy sowitą ilość przypraw i wszystko dokładnie mieszamy.
     Nadzienie wlewamy do formy z ciastem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180° C, aż nadzienie całkowicie się zetnie.


klaudia.zak@linia.pl



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved