Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie artykuły:
Kłopoty z witalnością
Oczyszczanie organizmu
Woda zdrowia doda
więcej...
Odzyskasz młodość dzięki enzymom

Jak działają enzymy?

     Enzymy są związkami białkowymi, wytwarzanymi w komórkach ciała z aminokwasów. Działają jak katalizatory. Przyspieszają procesy biochemiczne i kierują ich przebiegiem. Bez nich nie mógłby w ogóle funkcjonować nasz organizm. Nie poradziłby sobie z przyswajaniem tlenu, wody i składników pokarmowych. Enzymy mają znaczenie niemal dla wszystkich procesów życiowych. Ale mogą działać tylko w połączeniu z innym związkiem chemicznym. Jeśli mamy niedobory witamin lub związków mineralnych, zostają zablokowane czynności niektórych enzymów.


Jakie są naturalne źródła enzymów?

     Enzymy można otrzymywać syntetycznie lub z roślin. Jeśli chcemy dostarczyć je swojemu organizmowi drogą naturalną, powinniśmy stosować dietę bogatą w surówki ze świeżych warzyw i owoców. Jest to bardzo ważne, ponieważ w gotowanej żywności ich nie ma. Enzymy są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę i giną już w 40° C. Zamrażanie nie niszczy ich, aktywizują się osiągając normalną temperaturę, ale nie mogą działać, ponieważ giną w tym procesie witaminy. Aby zachować zdrowie i dostarczyć organizmowi wszystkich składników jednocześnie, trzeba jeść sałatki, które powinny stanowić 30-50% naszej diety. Ważne jest, aby rośliny pochodziły z upraw ekologicznych i były odpowiednio przechowywane.


Enzymy a proces starzenia się

     Starzenie się wynika ze zmian zachodzących w komórkach. Procesy życiowe przestają się odbywać swoim optymalnym sposobem. Na skutek niedostatecznych bodźców do regeneracji następuje powolny rozkład w komórkach i tkankach. Nie każdy człowiek podlega tym zmianom w jednakowym tempie. Dużą rolę odgrywają tu czynniki dziedziczne i tryb życia. Jeśli nie zapewnia ktoś swojemu organizmowi odpowiedniej ilości enzymów, to po prostu zacznie się szybciej starzeć. Tym bardziej że z wiekiem zmniejsza się produkcja naturalnych enzymów w organizmie. Aby zapobiec choć częściowo tym brakom, oprócz surówek można profilaktycznie od 40. roku życia stosować niektóre enzymy w tabletkach i w kremach. Przebojem jest ostatnio koenzym Q10. Dobrze jest wzbogacać jednocześnie swoją dietę w czosnek, selen oraz żeń-szeń.


Eliksir młodości - koenzym Q10

     Koenzym ten wzmacnia naszą odporność, daje energię, poprawia wygląd skóry. Kremy z tym składnikiem poprawiają jędrność skóry, powodują, że wydaje się ona młodsza. To przez regenerujące oddziaływanie koenzymu Q10 możemy nie tylko wyglądać, ale i poczuć się młodziej. W wielu przypadkach możemy zahamować procesy chorobowe, na przykład stany zapalne, schorzenia serca i układu krążenia. Istnieją nawet dowody, że koenzym Q10 pozytywnie oddziaływuje w przypadku choroby Alzheimera. Każdy, komu zależy na zdrowiu i urodzie, powinien stosować kremy z koenzymem Q10 i jednocześnie łykać tabletki z zawartością tego składnika.


Enzymy w profilaktyce chorób

     Enzymy poprawiają trawienie i przyswajalność składników pokarmowych. Jeśli jest ich dużo, organizm dysponuje większą ilością budulca, aby zastąpić stare i zużyte komórki na nowe. Zauważyć można, że wśród wegetarian, którzy mają prawidłowo zestawioną dietę bogatą w surowe owoce i warzywa, mniejsza jest częstotliwość zachorowań na raka. Jeśli enzymów jest odpowiednio dużo, są one w stanie niszczyć niektóre nowotwory. Gerhard Leibold w książce "Enzymy - lekarstwo przyszłości" pisze, że nadtrawiają one ściany patologicznych komórek. Podobnie zachowują się enzymy wobec wirusów. Oczywiście nie dzieje się tak w każdym przypadku. Ale ogólnie enzymy wraz z odpowiednią dietą i trybem życia są najskuteczniejszym środkiem w profilaktyce chorób.


Przepis na sałatkę, która jest źródłem witalności

     Sałatka jabłkowo - selerowa
     Składniki: 1 duże jabłko, 1 średni seler, 1/2 kubka jogurtu naturalnego, szczypta soli i cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka natki pietruszki lub szczypiorku.
     Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. To samo zrobić z selerem. Składniki wymieszać w salaterce, polać sosem z jogurtu i soku z cytryny. Doprawić solą i cukrem. Udekorować natką lub szczypiorkiem. Spożyć natychmiast. Smacznego!


eliza.ksiazczak@linia.pl



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved