Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia
Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie artykuły:
Witaminy sprzymierzeńcem w walce o młodość, zdrowie i urodę
Dodatki chemiczne w żywności a nasze zdrowie
Odzyskasz młododść dzięki enzymom
więcej...
Smak dla zdrowia

Czy smak pożywienia ma wpływ na nasze zdrowie?

     Produkt o określonym smaku to to samo, co coś o szczególnych właściwościach. Każda z tych zawartych wartości w pożywieniu wpływa na nasze ciało. Wyróżniamy 6 podstawowych smaków. Stymulują one konkretne organy: smak gorzki - serce, słodki - trzustkę, kwaśny - wątrobę, słony - nerki, cierpki - jelito grube, a ostry - płuca. Osoby zdrowe powinny spożywać produkty o wszystkich smakach, nie wyróżniając żadnego z nich. W przypadku pojawienia się dolegliwości bądź nadwagi można odpowiednio manipulować smakami. Znając ich właściwości można tak dobierać produkty żywnościowe, aby oddziaływały tylko korzystnie na nasze samopoczucie.


Jakie właściwości mają smaki?

     Smak kwaśny orzeźwia, poprawia trawienie, ale zwiększa apetyt i zatrzymuje płyny w ciele. Jego nadmiar powoduje zgagę, nudności, podrażnienia żołądka i skóry.
     Słodki - daje energię, ale sprzyja odkładaniu tłuszczu i śluzu. Gdy jemy za dużo słodyczy stajemy się ociężali, nieodporni na choroby i ciągle zziębnięci.
     Gorzki - poprawia apetyt, trawienie i przemianę materii, obniża poziom płynów w ustroju, oczyszcza go z toksyn, wyraźnie odchudza. Korzystnie działa w zaburzeniach krążeniowych, ponieważ oczyszcza i rozrzedza krew.
     Cierpki - działa wysuszająco na organizm i poprawia koloryt skóry.
     Ostry - wzmaga apetyt i trawienie.
     Słony - zwiększa apetyt, ułatwia trawienie, zatrzymuje płyny w organizmie. Oczyszcza go z toksyn i martwych komórek.


Źródła naturalnych smaków

     Słodki smak mają: cukier, miód, niektóre owoce i warzywa, rośliny strączkowe, pieczywo pszenne, mleko, śmietanka, masło, orzechy, ziarno słonecznika.
     Gorzki smak występuje w niektórych warzywach i ogórkach.
     Źródłem kwaśnego smaku jest wiele owoców cytrusowych oraz nabiał.
     Cierpki smak mają ziemniaki, gruszki, kapusta.
     Ostra jest cebula, papryka, rzodkiewka, rzepa, czosnek i przyprawy.
     Słony smak mają produkty z dodatkiem soli.


Jak smakiem wspomóc odchudzanie?

     Gdy mamy za dużo zbędnych kilogramów powinniśmy jeść produkty o gorzkim smaku. Mimo że zwiększymy sobie apetyt, to oczyścimy organizm, pozbędziemy się nadmiaru wody z ciała, poprawimy przemianę materii. Gorzki smak ma silne właściwości odchudzające, ale nie można przesadzać z jego ilością. Nadmiar może być przyczyną utraty sił witalnych i osłabienia systemu nerwowego. Nie poradzimy sobie wtedy ze stresem. Aby osiągnąć prawidłową wagę bez uszczerbku na zdrowiu najlepiej będzie łączyć w jednym posiłku smak gorzki z kwaśnym, z przewagą tego pierwszego. Lekkość ciała i większą sprawność fizyczną osiągniemy łącząc smak gorzki z cierpkim.


Połączenia smaków - korzystne i niekorzystne

     Jeśli w naszym pożywieniu występuje nadmiar produktów słodkich i słonych, z pewnością mamy nadwagę. Zbędny tłuszcz możemy zamienić na umięśnienie, jeśli będziemy jeść w jednym posiłku produkty słodkie i kwaśne. Chociaż to nie jest najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji. Korzystniej będzie stosować smak gorzki z kwaśnym. Takie połączenie dobre jest szczególnie dla osób, którym jest ciągle zimno. A dla ludzi z niskim ciśnieniem wskazane jest łączenie produktów gorzkich z cierpkimi.


Słony smak odmładza

     Ludzie, którzy obawiają się nadchodzącej starości, mogą zatrzymać młodość i uchronić się od wielu przykrych dolegliwości, stosując kurację słonym smakiem. Należy po każdym posiłku ssać przez chwilkę 2 kryształki soli, po czym wypluć wraz ze śliną. Sól stymuluje działanie wszystkich enzymów. Rozchodząc się z nimi po organizmie, rozpuszcza stare i chore komórki. Nie należy tylko przesadzać z jej ilością. Niewskazane jest takie leczenie dla chorych na nerki i nadciśnienie.


Materiał opracowano na podstawie książki "Jak żyć zdrowo i szczęśliwie" M. Tombaka. Wyd. B. Tombak Łódź 1998


eliza.ksiazczak@linia.pl



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved