Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Kobieca linia

Index
Psychologia
Astrologia
Zdrowy styl życia i odżywiania
Kuchnia
Felieton
O nas
Napisz
Archiwum
Poprzednie artykuły:
Jakie są podstawowe zasady zdrowego odżywiania?
Dlaczego tak trudno jest schudnąć?
więcej...
Czy jedzeniem można się leczyć?

     Pożywienie to nie tylko źródło niezbędnych składników dla organizmu, ale także lekarstwo na wiele schorzeń. Najważniejsze jest, aby odżywianie było oparte na różnorodności warzyw, owoców, soków, zbóż i roślin strączkowych. W przypadku choroby możemy zastosować jakiś produkt w większej ilości o konkretnych, potrzebnych dla nas właściwościach. Już 2000 lat temu Hipokrates powiedział: "Niech twoje pożywienie będzie twoim lekarstwem". Tak może być obecnie, to zależy od nas.


Jakie produkty mają szczególnie uzdrawiające działanie?

     W skład żywności uzdrawiającej wchodzą: jabłka, orzechy, marchewka, fasola, soja, ryby, czosnek, imbir, oliwa z oliwek. Duże właściwości lecznicze posiada herbata, szczególnie zielona. Co do kawy - to zdania są podzielone. Jedni sądzą, że pomaga w niektórych przypadkach, inni uważają ją za wyjątkowo szkodliwy napój.


Czy jabłka mogą poprawić stan zdrowia?

     Składnikiem wpływającym korzystnie na organizm jest w jabłkach pektyna.Odgrywa ona dużą rolę w leczeniu biegunek, pobudza perystaltykę jelit i pomaga w trawieniu. Często więc stosuje się dietę jabłkową w kłopotach gastrycznych, ale nie w chorobie wrzodowej. Dużo jabłek należy jeść w miażdżycy, ze względu na to, że pektyna obniża działanie cholesterolu w ustroju. Najlepiej robić to tuż po posiłku mięsnym lub nabiałowym, wtedy jest większy efekt.


Czy orzechy są zdrowe?

     Orzechy są bardzo kaloryczne i dlatego nie są wskazane przy otyłości. Stanowią jednak bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, selenu, witaminy E i magnezu, dlatego też polecane są w profilaktyce chorób serca. Wskazane jest, aby jeść dużo orzechów w osteoporozie, ponieważ zawierają dużo manganu, pierwiastka znaczącego dla zachowania prawidłowej budowy kości. Orzechy są ciężko strawne i dlatego nie poleca się ich tym, którzy muszą stosować dietę lekko strawną.


Czy marchewka może być lekarstwem?

     Warzywo to zawiera dużo przeciwutleniacza beta-karotenu, który ma duże znaczenie w profilaktyce nowotworów, udaru mózgu i zawału serca. Odgrywa niemałą rolę w leczeniu chorób oczu. Gotowana marchewka świetna jest dla niemowląt i starszych dzieci, leczy biegunki. Jest prawdziwym dobrodziejstwem dla osób mających wszelkie kłopoty gastryczne.


Czy fasola bardziej pomaga, czy szkodzi?

     Fasola bogata jest w rozpuszczalny błonnik, który usuwa cholesterol z organizmu. Oprócz stosowania jej znacznych ilości w profilaktyce chorób układu krążenia zaleca się ją również w cukrzycy. Wspomaga bowiem regulację poziomu cukru we krwi. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego należy jeść często fasolę, aby zapobiec powstawaniu nowotworów płuc i trzustki. Niestety, zawiera dwa składniki, których trawienie powoduje nadmierną fermentację w jelicie grubym. Z tego powodu niektórzy rezygnują z fasoli, aby nie obciążać układu pokarmowego, tym bardziej gdy sprawia jakieś kłopoty.


Czy soja jest lekiem na wszystko?

     Potrawy z soi odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, szczególnie raka piersi. Na zahamowanie rozrostu komórek nowotworowych mają wpływ izoflawony i fitosterole zawarte w soi. Roślina ta również obniża poziom cholesterolu. Polecana jest więc w problemach z sercem, chorobach przewlekłych i leczeniu otyłości.


Dlaczego spożywanie ryb jest zdrowe?

     W rybach występują kwasy tłuszczowe omega-3, które są najzdrowsze dla organizmu. Odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu tworzenia się płytek miażdżycowych, chronią więc przed zawałem. Zmniejszają także bóle stawowe i uczucie chronicznego zmęczenia. Najzdrowsze ryby to: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledzie, makrele i pstrągi.


Czy jogurt leczy?

     Lecznicze działanie ma jogurt, zawierający żywe bakterie. Wspomaga wtedy trawienie, korzystnie działa szczególnie po wszelkich kuracjach antybiotykowych. Produkt ten dobrze jest tolerowany przez osoby, które są uczulone na mleko i jego przetwory. Jogurt jest niezastąpiony przy leczeniu otyłości.


Jakie działanie lecznicze ma czosnek i imbir?

     Czosnek zawiera substancje pomocne w obniżaniu ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobiegające tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Podobne właściwości ma imbir. Oprócz tego zmniejszają one ryzyko wystąpienia nowotworów, szczególnie wątroby. Zalecany jest również w leczeniu mdłości. Jeśli chodzi o czosnek, to podkreślić trzeba, że ma on silne działanie bakteriobójcze, ale może drażnić śluzówkę żołądka.


Czy herbata jest zdrowa?

     Herbata zawiera taninę - garbnik o działaniu ściągającym. Jest pomocna w leczeniu niestrawności i biegunek. Zielona herbata ma większe ilości przeciwutleniacza o działaniu antynowotworowym niż jej czarna odmiana. Jest to także źródło manganu, istotnego w osteoporozie oraz fluoru zapobiegającego próchnicy. Kofeina i teofilina zawarte w naparze mają działanie rozszerzające oskrzela, dlatego pomaga oddychać w astmie. Zbyt mocna i źle zaparzona herbata może szkodzić, zamiast pomagać. Podobnie jak kawa.


Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?


     Oliwa z oliwek zawiera składniki zapobiegające powstawaniu miażdżycy. Wpływa na powstawanie "dobrego" cholesterolu (HDL), a obniża "zły" cholesterol (LDL). Jest pomocna w leczeniu nadciśnienia i otyłości. Zawiera 100% tłuszczu, ale nie tak szkodliwego jak inne. Należy tę oliwę stosować jednak w małych ilościach, jak lekarstwo.


eliza.ksiazczak@linia.pl



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe S.C. & Eliza Książczak
Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved